Landstoken

Allt om konst

Måla med akvarell

Hur målar en konstnär? Vilka färger använder sig en konstnär av?

Måla en som konstnär

Är du intresserad av att börja måla och vill veta mer om de olika konstnärsmaterial och konstnärsfärger som finns har du hamnat helt rätt. På denna sida beskriver vi akvarellfärg och hur en konstnär använder sig av det.

Akvarellfärg 

Många känner säkert igen och har målat med akvarellfärg, men det är viktigt att komma ihåg att akvarellfärg för hobby är inte detsamma för en konstnär. En konstnär som målar med akvarellfärg kallas för en akvarellist. Att måla med akvarellfärg och göra akvarellmålningar är en av de svåraste målningsteknikerna. 

Akvarell nybörjare

Att måla med akvarell har även blivit populärt för hobbymålare, det har länge varit en populär målarteknik för konstnärer. Det är väldigt svårt för en nybörjare att måla med akvarell. Det krävs planering innan man börjar måla eftersom skulle man ändra sig i efterhand kan hela målningen bli förstörd.

CChobby.se kan du läsa mer och lära dig roliga tekniker för akvarellmålning. För den som önskar finns det även kurser man kan gå för att lära sig att måla med akvarell.

Akvarellfärg kan du köpa för både hobby och för seriöst bruk. Det är en av många konstnärsfärger som finns att köpa, de finns på tub, halv- eller helkopp och i paletter. På Mattonbutiken.se hittar du akvarellfärg och annat konstnärsmaterial. För den som vill börja måla på en enklare nivå kan istället börja teckna med akvarellpennor och andra färgpennor. Det gör så man får en känsla för hur färgerna går ihop med varandra och att teckna är en enklare teknik än vad just akvarellmålning är.

Olika konstnärsfärger

Akvarell - teknik

Måla med akvarell har konstnärer gjort under en lång tid. Det är en teknik som går ut på att man lägger vattenburen färg i transparenta skikt på ett papper som enkelt kan suga upp vätska. Man använder vanligtvis en tjock pensel som klarar av att ta in mycket vätska, men den måste samtidigt klara av att hålla en fin spets.

För att målningen ska bli bra krävs det mer än bra akvarellfärg, det är viktigt att kvaliteten på pappret är bra. Man bör satsa på det bästa materialet för att kunna uppnå bästa resultat. Detta gäller oavsett om du är nybörjare eller erfaren konstnär, välj alltid bra kvalité. Akvarellpapper kan man köpa på rulle eller i lösa ark, det viktigaste är att det är av bra kvalitet.

Akvarellmålning kräver erfarenhet och en tanke bakom sin målning, det är en bra idé att antingen göra en skiss innan man börjar måla eller ha en färdig plan i huvudet. Eftersom skulle det bli fel och man måste måla över något kan hela målningen bli förstörd.

När man ska måla med akvarell ska man alltid börja med de ljusa delarna i motivet som ska skapas. Efter man gjort det börjar man söka sig till de mörkare färgerna eftersom det är svårt att lägga till ljusa detaljer i efterhand.

Tänk även på att de penslar som du använder ska vara av bra kvalitet, det finns en mängd olika penslar med olika former, storlekar och material. Det är alltid värt att investera i bra konstnärsmaterial för att kunna skapa bra konst. Hoppas att denna fakta om akvarellmålning har varit till nytta och lycka till med att måla med akvarell.