Landstoken

Allt om konst

Om olika material

Om olika material

Det finns många material och tekniker att använda sig av som konstnär. Idag skiljer man på bildkonst, vilket är t.ex. teckning, grafik, gobeläng, vävning, mosaik och skulptering, och målerikonst. Även inom målerikonst finns olika material och tekniker att tillgå. Nedan har vi listat några av de vanligaste materialen som används inom målerikonst.

Oljefärg

Oljefärger är pigment som blandas med en olja, t.ex. lin-, vallmo eller nötolja och dessa har längre torktid än akrylfärger, det kan ta veckor eller ibland månader innan de torkar genom att oljan oxiderar. Oljefärger har varit populärt sedan 1400-talet och har en stor fördel i att konstnären har möjlighet att ändra detaljer i målningen under lång tid och göra mjuka övergångar utan risk att färgen torkar för snabbt. Färgen kan läggas på täckande eller genomskinlig och en del konstnärer använder oljefärger över en bas av akrylfärg som fått torka. Oljemålning kräver mer kunskap om material och metoder för att få det bra men många konstnärer föredrar att arbeta med olja på grund av de mjuka övergångarna och att det är lättare att blanda de nyanser man vill ha. Ute efter oljefärg att köpa? Hos Mattonbutiken.se kan du hitta ett stort utbud av oljefärger från ledande tillverkare till ett bra pris. Du kan också hitta oljefärgset i flera storlekar och kulörer. 

Akrylfärg

Dessa snabbtorkande färger använder sig av samma pigment som i oljefärger men innehåller istället akrylbindmedel. Färgerna är vattenlösliga tills de har torkat, vilket kan ta från några minuter och uppåt. Fördelarna att arbeta med akrylfärg är många, bland annat att man kan tillsätta olika medium för att ändra färgens egenskaper, t.ex. göra torktiden längre, få en annan konsistens på färgen eller göra färgen blankare. Färgen är även ljusbeständig, gulnar inte och spricker inte. De började tillverkas för kommersiellt bruk 1955 då företaget Liquitex lanserade sina färger. Många som börjar med konst använder sig av dessa färger på grund av att de är så enkla att använda och kan få ett så varierat uttryck, då man kan avvända tekniker från olja, akvarell och gouache. För dig som önskar komma igång med målandet kan hitta kompletta akrylset och mängder av olika färger hos Mattonbutiken.se. Väljer du att handla online får du alltid snabb leverans till dig. 

Akvarell

Denna målningsteknik använder vattenlösliga färger som läggs på i transparenta skikt på ett tjockt, lätt sugande akvarellpapper. Vissa anser att detta är en av de svåraste målningsteknikerna eftersom man inte kan måla över misstag så lätt och för att man måste ha en plan från början hur man ska bygga upp målningen. I akvarellmålning använder man inte vit färg utan man använder sig av vitheten i pappret för att reglera styrkan på färgen. Man börjar med att måla de ljusa detaljerna först och sedan successivt de mörkare delarna. Detta kallas subtraktiv färgmålning, då färgen man ser är underlagts färg minus det som filtreras bort av färgen. Man använder sig ofta av en kombination av tunna penslar och tjocka penslar som kan hålla mycket vätska. När man köper akvarellfärg får man ofta med en tub med vit färg, denna används för att öka täckningsförmågan. Använder man mycket av detta täckvitt kallas slutresultatet inte för akvarell utan för gouache. Läs mer om att måla med akvarell här.

Gouache

Dessa färger kommer på tub och är vattenlösliga. De är ogenomsläppliga och mer reflekterande än vattenfärger, och används därför med tekniker som passar dessa egenskaper. Metoden har använts i över 600 år och används idag mycket i verk som posters, illustrationer och serier. Färgen kan även användas med airbrush. Då färgen torkar byter den nyans, vilket gör det svårt att gå tillbaka och ändra.

Tempera

Denna målningsteknik är en av de äldsta som fortfarande används idag. Verk gjorda med denna teknik är väldigt hållbara, och de äldsta målningar med denna teknik som finns idag är från de första århundradena i vår tideräkning. Pigmenten binds ihop med bindemedel t.ex. äggula, lim, olja och gummi arabicum. Färgen torkar snabbt och skiftar i nyans från våt färg till torkat, vilket gör färgen svårare att arbeta med.

Pastell

Dessa färger består av färgpigment och ett bindningsmedel som formar en hård krita. Färgeffekten från pastell blir mer lik den av de naturliga torra pigmenten än andra metoder och färger. Tekniken har använts sedan renässansen och kan användas för mer eller mindre detaljerade motiv. Konstverket gjort med pasteller kallas för en pastell, och denna bör monteras under en glasskiva då de lätt kan suddas vid beröring eller väderpåverkan.

Pennor

Blyerts och kol har länge använts inom konst. Blyertspennor finns i olika hårdhet, och enligt den europeiska skalan finns 20 olika grader som går från 9B som är den svartaste och mjukaste, till 9B som är den ljusaste och hårdaste. Medelvärdet heter HB och är den vanligaste pennan. Idag används också färgpennor av många konstnärer, ibland i kombination med andra tekniker.