Vad är gouachefärg?

Hem / Vad är gouachefärg?

En väldigt pigmentrik färg som ger ett intensivt och heltäckande resultat. Färgerna kommer i tub, är vattenlösliga och ger en matt yta. Gouachemålning påminner om akvarell men ger möjlighet att arbeta och vara kreativ med ett tjockare lager färg.

 • Snabbtorkande färg, vilket gör det enkelt att måla över evntuella misstag.
 • Få fram effekter genom att kombinera med andra färger och tekniker.
 • Populär hos illustratörer eftersom det går att scanna och fotografera.
 • Opaciteten är hög, tillskillnad från akvareller, vilket ger en jämn yta.
 • Blandas enkelt på pappret, detta gör att du enkelt kan ändra ton och färg.
 • Passar bra att använda med airbrush och fäster på de flesta material.
 • Torkar snabbt vilket är fördelaktigt om du arbetar med serier och posters.
 • Ytan kan återfuktas och omarbetas med hjälp av vatten efter att färgen torkat.

Lär dig måla med gouachefärg

Metoden att måla med gouache har en lång historia, den passar bra att måla i tjocka lager för att bygga dimensioner. Det finns två vanliga tekniker för gouache, antingen målar du med den direkt från tuben med torr pensel, då beter sig färgen som en olja eller akrylfärg. Gouachefärg hittar du hos välsorterade konstnärsbutiker som IB Wahlström och finns i många kulörer, från primärfärger till starkare nyanser som grön, gul och orange.

Den andra tekniken du kan använda dig av kallas akvarelltekniken, om du tar upp färgen på penseln och blandar med lite vatten får du en mjuk färg som fortfarande täcker ytan du målar väldigt bra. Du kan skapa olika effekter med mer eller mindre vatten. Du kan självklart kombinera dessa två tekniker för att få en mer intressant målning.

Kända konstnärer

Gouachefärg är extra populär bland konstnärer som arbetar med illustration och design, men även mer klassiskt skolade konstnärer använder sig av färgen som funnits i över 600 år. Det är omöjligt att nämna alla som använt sig av materialet, här är några exempel på kända konstnärer.

Henri Matisse

En av de mest berömda användarna av färgmaterialet, särskilt känd för sina gouache découpées, som är stora verk bestående av pappersformer utklippta från förhandsmålade ark.

Camille Pissarro

Pissarro är ofta förknippad med impressionismen, utnyttjade gouache för att skapa levande och detaljrika landskapsmålningar som framhävde både ljusets och färgens subtila nyanser

Georges Rouault

Rouault använde ofta färgen i sina målningar, särskilt i sina porträtt och religiösa scener, vilket gav dem en stark och expressiv färgsättning.

Al Hirschfeld

Berömd för sina detaljerade teckningar och karikatyrer av kändisar och Broadway-stjärnor, använde Hirschfeld ofta gouache för att ge sina verk färg och liv.

Akvarellpapper

Färgen ger ett heltäckande resultat som fäster fint på de flesta material men de flesta konstnärer föredrar att måla gouache på akvarellpapper av hög kvalité.

Bra att tänka på när du målar gouache på akvarellpapper

 • Välj papper och block som tål den eventuella stora mängd vatten som du kommer att blanda i.
 • Ett tjockare papper tål att du går tillbaka och förändrar din målning även efter att den torkat.
 • Gouache har intensiva färger vilket gör att du kan måla på färgade papper och tillsätta vitt för ljus.

Du hittar akvarellpapper i olika material, som bomull eller cellulosa, hos välsorterade butiker av konstnärsmaterial som IB Wahlström. Välj mellan block, lösa ark eller rullar.

Canvas

Att måla på canvasduk är inte så vanligt men går precis lika bra, färgen torkar snabbt på duken och kombinationen av texturerna kan ge en extra dimension.

Tips för att måla på canvasdukar

 • Lämpar sig för blandtekniker, om du vill addera andra medier som akvarell eller olja.
 • Dukarna kommer i varierade storlekar, vill du göra ett stort verk är canvas perfekt.
 • Hållbart, du får ett robustare underlag än papper. Du kan enkelt skapa lager och tjockare ytor.

Canvasduk säljs ofta på rulle i olika storlekar, som metervara eller 10 meters rullar, hos återförsäljare som IB Wahlström. Du kan även välja redan uppspänd duk och pannå, både i bomull och linne.

FAQ

Vi har samlat vanliga frågor och svar om gouachefärg

Vad är skillnaden mellan gouache och akvarell?

Skillnaden är täckningsförmågan. Som motsats till akvarellens mjuka transparanta färger är gouachen stark och täckande. Många beskriver det som en hybrid mellan akvarell och akryl.

Vilka penslar ska man använda?

Gouache kräver penslar med god spänst för att hantera den tjocka färgen. Både platta och för detaljer är användbara. Börja med en uppsättning i olika storlekar för att kunna måla både stort och smått.

Om du inte har specifika penslar kan du testa akvarellpenslar med mycket vatten. Akvarellpenslar kan bära mycket vatten och passa bra för utspädd färg.