Köpa konst

Hem / Köpa konst

Är dina väggar där hemma i behov av utsmyckning eller är du ute efter att höja atmosfären i ditt hem? Genom att köpa konst som ett uttryck av dig själv och din stil skapar du även en miljö som känns personlig för gäster som besöker dig. Du kan även skaffa konst att ha på arbetsplatsen, i fritidshuset eller att samla på tills den ökat i värde.

Här kan du köpa konst av olika slag

Åmells

Skulle du vara intresserad av att köpa konst i Stockholm har Åmells flera konstutställningar där du kan köpa fotokonst, skulpturer och allt mellan klassiska verk och samtida konst från välkända konstnärer. Åmells erbjuder även alternativ över webben för dig som är intresserad av att köpa konst online eller bara inte har möjlighet att besöka deras konsthandel på plats.

Hos Åmells hittar du:

  • Oljemålningar
  • Akrylmålningar
  • Fotokonst
  • Skulpturer

Desenio

Desenio är en mer kommersiell e-handel där du kan hitta billiga posters i olika storlekar och få snabbt hemskickat med posten. Hos Desenio kan du välja mellan fotografiska motiv, digitala konstverk eller posters med skrivna texter. Du kommer även kunna välja om du vill ha dina tavlor inramade eller ihoprullade för att sedan sätta upp i egen ram eller med andra medel.

Hos Desenio hittar du:

  • Posters
  • Fotokonst
  • Digital konst

KonstShop.se

KonstShop.se kan vem som helst sälja konst av olika slag. Här finner du en bred variation av olika konstverk både från amatörer och experter. Säljare sätter själva sina priser och håller kontakten med dig som köpare. Genom att låta vem som helst kunna sälja sina verk hittar du därför även en mängd olika konststilar med många olika tekniker och material.

Hos KonstShop hittar du:

  • Canvastavlor
  • Fotokonst
  • Skulpturer

Köpa konstverk direkt från konstnär

Har du en specifik konstnär du är intresserad av att köpa konstverk ifrån kan du alltid höra av dig till personen direkt om du har kontaktuppgifterna. I sådant fall är det alltid upp till konstnären att sätta pris på sina alster och lämna vidare till postbud eller annan typ av leverans. Du kan hitta en mängd konstnärer och deras kontaktuppgifter på Konstkalendern.se eller på sociala plattformar som Instagram och Pinterest.

Skulle det vara så att du tänkt köpa konst från en konstnär som gått bort eller lagt ner sin verksamhet kan du ändå vända dig till en konsthandel som hanterar försäljning av den konsttypen.

Olika typer av konst

Fotokonst

Fotokonst kommer I många former, färger, storlekar och motiv. Fotokonst är en del av fotografering som oftast är mer genomtänkt, estetisk och i många fall även iscensatt. Du kan köpa fotokonst i nästan vilken konsthandel som helst, men titta alltid runt så du hittar vad du är ute efter innan du slår till.

Posters

För lägre pris kan du köpa tavlor på nätet som gått ut på tryck och gjorts som posters som du kan rama in och sätta upp på väggen. Posters kan se ut som och efterlikna oljemålningar, akvarelltavlor eller även akrylkonst, men är i regel alltid med glansig slät yta.

Oljemålningar

Den mest traditionella och eleganta formen av konst som var ytterst populärt på 1400-talet och under konstrenässansen. Idag har många konstnärer valt att övergå till den lite mer enklare akrylvarianten som kan efterlikna oljefärg. Därför om du ska köpa oljemålning bör du kolla med konsthandlare eller specifika oljekonstnärer.

Akrylmålningar

Akrylfärg är ett vattenlösligt material som kan ge intrycket av oljefärg och samtidigt vara enklare för konstnärer att behandla. Akrylfärg började användas ordentligt under 30-talet och finns därför inte i de mer kända verken från förr, men används allt mer idag. Vill du köpa en akrylmålning hittar du det bland flera gallerier som hanterar moderna konstverk.

Akvarellmålningar

Akvarellmålningar har en särskild charm och kan oftast snabbt urskiljas från andra konsttyper. Konstarten handlar om att måla lager över lager för att få de mörka tonerna och kontrasterna. Ju fler lager du lägger du på desto mörkare blir färgen. Att köpa akvarellkonst kan vara lite klurigare då de inte finns överallt, men det finns alltid konsthandlare som arbetar med dessa.

Köpa skulpturer

Är du intresserad av att köpa skulpturer till ditt hem har du ett flertal olika kategorier att välja mellan. Den vanliga typen av skulptur görs i lera, sten eller keramik, men du hittar även material som glas, metall, plast eller trä. Du kan hitta mindre statyetter och dekorskulpturer hos diverse inredningsbutiker men är du intresserad av att köpa skulpturer av större skalor eller mindre kommersiella källor bör du kontakta en konsthandel, ett galleri eller en skulptör. Har du dålig koll på skulptörer är det smartast att höra av sig till gallerier, som Åmells eller liknande.

Få konst levererad

När du har beställt konst från ett galleri eller konsthandel får du alltid en säker leverans då de hanterar konstköp av olika material och former regelbundet. Skulle du köpa tavlor på nätet direkt från konstnär eller privat andrahandsförsäljare är det viktigt att du är noga med att paketet är säkert inpaketerat med eventuella uppmaningar om ömtåligt innehåll. Framförallt om du ska köpa skulpturer behövs det säker inpackning och tydliga leveransinstruktioner.