Så lyckas du

Hem / Så lyckas du

Att sälja sin konst är en dröm för många, men hur kan du nå ut?

Att lyckas som konstnär är så enkelt och så svårt som att det är upp till dig själv. Fråga dig själv vad din ambitionsnivå är, är det bara en hobby, vill du sälja vid sidan av ett heltidsjobb för skojs skull, försörja dig på det eller bli världskänd? Har du en passion för konsten kan det vara värt att lägga ner de där timmarna som du egentligen ”borde” lägga på annat. Självklart behövs talang, passion och engagemang, och du kan behöva lägga ner många timmar för att bli riktigt duktig. Som konstnär är du ditt eget varumärke, och din personliga framtoning har stor betydelse för hur din karriär kommer att se ut. Beroende på din personliga stil i dina verk och hur du bemöter människor kommer du få olika möjligheter i din karriär. Så att vara medveten om hur du uppfattas och hitta ett sätt som fungerar för dig är en viktig del för att nå framgång. Några tips som gäller för all personalbranding, är:

  • Börja tänka på dig själv som ett varumärke. Hur vill du uppfattas? Vilka egenskaper vill du bli förknippad med? I vår digitala tidsålder är dock autenticitet oerhört viktigt, så se inom dig själv och våga ta fram dina starka sidor hos dig själv och i din konst.
  • Vaka över din digitala identitet. Googla dig själv för att se vad människor hittar när de söker efter ditt namn. Skapa en hemsida för befästa din digitala närvaro.
  • Utveckla din kommunikationsförmåga. Att kunna marknadsföra sig själv är viktigt, och att veta hur du ska göra för att promota dig själv med nya kontakter. Prata med och visa din konst för så många du kan, det kommer också ge dig värdefull information om hur andra ser din konst och vad som fungerar för dig.
  • Se till att synas. Var med i intervjuer, ha en vernissage och visa dina verk för människor du träffar.

Att nå ut

Det finns många olika sätt idag att nå ut på marknaden. Att synas på sociala medier är ett bra sätt att nå många, liksom att ha en egen hemsida eller youtube-kanal. Gå med i en konstförening för att få träffa andra konstnärer, bli inspirerad, få kontakter och få information om utställningar och andra möjligheter. Att ha ett stöttande nätverk omkring dig underlättar oerhört när du vill ta din passion till nästa nivå. Att ha en utställning kan vem som helst göra, några ställen där du kan ställa ut är på ateljéer, konstcafén, bibliotek och kulturhus. Ring runt för att se vilka möjligheter som finns och till vilka priser.

Våga vara unik

Om man verkligen vill lyckas som konstnär är det viktigt att ha något unikt i sin konst, att stå ut bland alla andra konstnärer. Alla har något unikt att bidra med till konsten och en sak man kan tänka på när man ser på andras konst och tänker att man aldrig hade kunnat göra likadant själv, är att andra kommer på samma sätt se på din konst och tänka att de inte hade kunnat göra det som du gör. En del skapar en egen stil och håller sig till den, och det har den fördelen att människor alltid kommer kunna se på dina tavlor och med en gång veta att det är din. Att experimentera mycket med konst kan däremot vara väldigt lärorikt och du kan hitta helt nya och unika kombinationer, stilar och uttryck. Man kan även använda sig av annorlunda material, till exempel återvunna material som burkar eller varför inte löv? Detta kan ge helt unika uttryck och tilltala människor som vill se något verkligt annorlunda. Gör det som känns rätt för dig, och var inte rädd för att vara en nybörjare. Det har alla mästare varit.

Sök information

Kunskap är makt, och detta gäller inom konsten på flera sätt. Som konstnär har du fördel av att testa eller kunna olika tekniker. Att lära sig om konsthistoria ger mycket bra information som du kommer kunna använda dig av i din konst. Samtidigt är information om konst i dagens samhälle värdefullt, för att se vilka stilar som går hem och hur trenderna på konstmarknaden ser ut. På en konstkurs kan du få många bra tips kring din konst och konstnärskap i allmänhet.