Hyra konst till kontoret

Hem / Hyra konst till kontoret

Att hyra konst till kontoret är ett smart och kreativt sätt att förnya och förbättra arbetsmiljön. Det ger inte bara kontoret en unik atmosfär utan ger också en möjlighet att visa företagets kreativa sida. Konst på kontoret kan inspirera och motivera medarbetarna samtidigt som det skapar en inbjudande och professionell arbetsplats. Oavsett om det är för att skapa en avslappnad och kreativ stämning eller för att förstärka företagets varumärke och värderingar, kan konstuthyrning vara det perfekta alternativet för att förvandla kontoret till en inspirerande arbetsplats.

Var kan man hyra konst?

Många konstgallerier erbjuder möjligheten att hyra konstverk från deras utställningar. Du kan besöka gallerier i din stad och se vilka konstverk som är tillgängliga för uthyrning. Det finns även konsthandlare som du kan vända dig till för att hyra konst, som exempelvis Åmells Konsthandel. De är en ansedd konsthandlare i Sverige som erbjuder en mångsidig samling av konstverk från olika konstnärer och tidsperioder. Är du istället intresserad av att köpa konst tipsar vi om olika återförsäljare här.

Förslag på olika konststilar

 • Realism:
  Strävar efter att återge verkligheten med stor detaljrikedom och noggrannhet, vilket inkluderar skarpa linjer och naturtrogna färger.
 • Abstrakt konst:
  Bryter med föreställningen om att konst måste representera något specifikt. Istället använder den färg, form och komposition för att uttrycka känslor och idéer.
 • Impressionism:
  Är känd för att fånga ögonblicksbilder av naturen och livet i ljusets skiftningar. Färg och ljus spelar en central roll.
 • Expressionism:
  Uttrycker starka känslor och inre erfarenheter genom kraftfulla färger och former. Det är ofta nonfigurativt och abstrakt.
 • Surrealism:
  Otforskar det undermedvetna och drömliknande världar genom bisarra och överraskande bilder och symboler.
 • Popkonst:
  Använder vardagliga objekt och masskulturella bilder som motiv och utforskar konstens relation till konsumtionssamhället.

Att tänka på innan du hyr konst till kontoret

Innan du hyr konst är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer som kan påverka ditt val och din upplevelse av konsten. Nedan listar vi ett antal punkter du bör fundera igenom när du ska hyra konst.

Budget

Bestäm din budget för konstuthyrningen. Priset för att hyra konst kan variera beroende på konstverkets värde, konstnärens rykte och uthyrningsperioden. Se till att din budget är realistisk och att du har råd med den valda konsten.

Stil och smak

Reflektera över din egen konststil och smak, samt hur de passar in i din befintliga inredning. Det är viktigt att välja konstverk som kompletterar din nuvarande arbetsmiljö och hjälper till att skapa den önskade atmosfären.

Konstnärens rykte

Ta dig tid att undersöka konstnärens bakgrund och rykte. Vissa konstnärer är mer eftertraktade och kan öka värdet på ditt konstverk. Om konstnärens rykte är viktigt för dig, överväg att välja en konstnär med ett gott anseende.

Konstverkets skick

Granska konstverket noggrant innan du hyr det. Kontrollera om det finns några skador eller tecken på slitage. Det är klokt att ta bilder av eventuella skador så att du inte ansvarar för dem vid återlämning.

Hyresavtal

Granska hyresavtalet noggrant och läs igenom alla villkor innan du skriver under det. Observera hyresperioden, hyreskostnaden, ansvarsförsäkring och eventuella villkor för återlämning. Var medveten om eventuella avgifter som kan tillkomma vid sen återlämning eller om konstverket skadas.

Försäkring

Kontrollera om konstverket är försäkrat under hyresperioden. Om så inte är fallet, överväg att skaffa en separat försäkring för att täcka eventuella skador eller förluster som kan uppstå under uthyrningen.

Återlämning

Planera noggrant hur och när du kommer att returnera konstverket när hyresperioden löper ut. Följ de angivna riktlinjerna för återlämning och undvik eventuella förseningar för att undvika extra kostnader eller komplikationer.

Underhåll

Följ de specifika riktlinjerna för konstverkets underhåll under hyresperioden. Detta kan inkludera att undvika direkt solljus, hålla konstverket borta från skadliga ämnen eller använda speciella metoder för rengöring och vård.

Kommunikation

Ha en öppen och tydlig kommunikation med konstuthyrningsföretaget eller konstnären. Om du har några frågor, specifika önskemål eller oro, är det viktigt att ta upp dem i förväg för att undvika missförstånd eller problem senare i processen.

Varför hyra konst till kontoret?

 • Inspirerande och kreativ arbetsmiljö:
  Konstverk kan fungera som källor till inspiration och kreativitet. De kan ge anställda nya perspektiv och tankar, vilket kan vara särskilt värdefullt för arbetsplatser som kräver kreativa lösningar.
 • Variation och förnyelse:
  Genom att hyra konstverk får du möjlighet att byta ut och förnya konsten med jämna mellanrum. Detta ger kontoret en dynamisk och föränderlig atmosfär.
 • Professionellt intryck:
  Väl utvald konst kan förbättra det professionella intrycket av ditt företag. Det visar att du värdesätter konst och design och är beredd att investera i arbetsmiljön.
 • Stödja konstnärer och gallerier:
  Genom att hyra konst stödjer du lokala konstnärer och konstgallerier. Det är ett sätt att bidra till konstgemenskapen.