Välj rätt pensel för olja & akryl

Hem / Välj rätt pensel för olja och akryl

För att du ska lyckas med din konst har vi skapat en guide om penslars olika egenskaper, hårdhet och till vilken typ av färg de passar bäst. Vilket material du väljer kommer att ha påverkan på resultatet, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren konstnär. Vi ger dig tips för hur du väljer rätt, beroende på ditt projekt och din stil.

Grundläggande skillnader

Skillnaden mellan akryl-, olje- och akvarellpenslar ligger i typen av borst, hårdhet och hur de är utformade för att fungera med respektive färgmedium. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika typerna, då det kommer ge tre helt olika resultat till ditt projekt. Här nedan berättar vi mer.

Akrylpenslar

Akrylpenslar är robusta och designade för att hantera tjocka färger. De är oftast tillverkade av hållbara syntetiska material som tål den snabba torktiden väl. Akrylpenslar finns i en mängd olika former som platta, rundade, vinklade och filbert och de kommer i olika storlekar för att passa olika målningstekniker. Bevara deras kvalitet, genom att tvätta dem noggrant med vatten och mild tvål efter varje användning.

Hos IB Wahlström finns akrylpenslar i både syntet och svinborst.

Akvarellpenslar

Penslarna har en mjuk borst är vanligtvis gjorda i djurhår, bambu eller mjuka fibrer i syntet. De är mer absorberande för att enkelt kunna suga upp och fördela vattenbaserade färger effektivt. Akvarellpenslar passar extra bra när du ska måla med akvarellfärg men funkar också bra till även tusch eller gouachefärg. Mjuka akvarellpenslar ger en jämn och konsekvent applicering.

Det finns ett brett sortiment av högkvalitativa akvarellpenslar hos IB Wahlström.

Oljepenslar

Tillverkade i djurhår som svinborst, ekorre- eller mårdhår, är oljepenseln framtagen för att hålla stora mängder färg. Oljepenslarna är kända för att ge mjuka och smidiga drag över stor yta. Man kan välja syntetiska alternativ som akrylpenslar även när man målar med olja. Oljefärg kräver noggrann rengöring med terpentin eller linoljesåpa för att undvika att färgen förstör penselborsten.

Hitta målarverktyg inom din budget

Att investera i rätt material kan göra att du får ut det mesta av din målning och konstnärskap men även spara dig pengar på sikt. Tar du väl hand om ditt material kan det hålla i många år.

 • Välj penslar utefter vilken typ av färg du brukar måla med.
 • De bästa akrylpenslarna hittar du i renodlade konstnärsbutiker.
 • Det är bättre att köpa några få penslar av god kvalitet än många billiga penslar.
 • När du vet vad du är ute efter kan du hålla utkik efter erbjudanden och rabatter.
 • Kolla in online butiker som IB Wahlström, Bornette eller Färgpaletten.
 • Om du har möjlighet, besök en konstnärsbutik och be om råd utefter din budget.
 • Penslar i set säljs ofta till rabatterat pris. Ett bra sätt att få fler till ett bra pris.

Skötselråd

Om du tar väl hand om ditt konstnärsmaterial kan du använda det i många år och de kommer fortsätta ge dig de bästa resultaten när du målar. Vi har samlat enkla tips för att hjälpa dig hålla ditt material i toppskick.

 • Doppa inte för djupt i färgen, använd endast så mycket färg som behövs för att täcka borsten.
 • Tvätta noggrant och regelbundet av dem med vatten eller penseltvätt, beroende på typ av färg.
 • Rengör alltid omedelbart efter du målat klart, låt inte färgen torka in, då det förstör penselns borst.
 • Forma penselns spets efter varje användning, extra viktigt för penslar som används till detaljmålning.
 • Förvara dem på rätt sätt, låt torka ordentligt och ställ dem upprätt i en behållare eller häng upp.
 • Skölj av noggrant med rent vatten. Se till att all färg och eventuell penseltvätt avlägsnas.

Investera i penslar av god kvalitet, de kommer ge dig ett bättre resultat och håller bättre. Om du inte rengör de ordentligt kan färgen torka ut borsten vilket gör de svåra att använda. Välj rätt typ, använd exempelvis inte akrylfärg till dina oljepenslar då färgen torkar in i borsten väldigt snabbt.

FAQ

Vanliga frågor och svar som ofta uppstår när du står inför ett köp.

Funkar samma pensel till vatten- och oljebaserade färger?

Det rekommenderas inte att använda samma. Om du använder dig av samma kommer det bli svårt att få ett bra resultat, detta på grund av deras olika kvalitéer. Att använda en pensel avsedd för vattenbaserad färg med olje- eller akrylfärg kan skada den. Vattenbaserad färg kan få penslar till olja att svälla och bli mjuka, medan oljebaserad färg kan göra akvarellpenslar stela och spröda.

Hur lång är torktiden?

Generellt sett tar det några timmar för en pensel att torka helt. Torktiden är individuell beroende på typen av färg du har använt, hur tjockt du har målat och luftfuktigheten i rummet. Använder du dig av du vattenbaserad färg måste penseln inte vara helt torr innan du börjar måla igen.

Hur du väljer form

Formen är väldigt viktig för att kunna få till de effekter du vill skapa, platta är bra för att skapa breda linjer och former, medan runda är bättre för detaljer och mjuka övergångar. Även storleken kommer påverka hur mycket färg du kan applicera. Stora är bra för att täcka stora ytor, medan små penslar är bättre för detaljer.